הסכם הורות משותפת - על מה ולמה?
יותר ויותר אנשים מחליטים להביא ילדים לעולם שלא מסגרת חיי נישואים, ועבורם הסכם הורות משותפת הנו הכרח.
פנינו אל עורכת הדין לוסי מאיר, מומחית לדיני משפחה, שמסבירה מתוך ניסיונה המשפטי בתחום, אודות תוכנו וחשיבותו של ההסכם, עבור כל אותם זוגות שאינם נשואים ורוצים להביא ילדים משותפים לעולם.
הסכם הורות הינו הסכם אשר נערך בין שני אנשים בגירים, גבר ואשה, אשר מעוניינים להביא יחדיו ילד לעולם, מבלי לקיים ביניהם יחסי זוגיות, וממילא מבלי להינשא זה לזה.
מטרת ההסכם הינה להסדיר את הזכויות והחובות של ההורים זה כלפי זה, ושל כל אחד מהם כלפי הילד המשותף.
הצדדים להסכם זה יכולים להיות, למשל, גבר ואשה אשר טרם מצאו זוגיות, או שאינם מעוניינים בזוגיות, אך עדיין מעוניינים לממש את תחושת האבהות / אמהות שלהם, או בין צדדים שאחד מהם או שניהם הינם חד מיניים.
בשל חשיבותה הרבה ורגישותה של ההחלטה להביא ילד לעולם במשותף, מומלץ לערוך את הסכם ההורות בהקדם האפשרי, ועוד לפני הכניסה להריון ולידת הילד, וזאת כדי למנוע מחלוקות מיותרות ביניהם בעתיד.
הדבר נחוץ במיוחד בנסיבות בהן מדובר בצדדים להסכם אשר לא הספיקו להכיר היטב זה את זה, מאחר וההתקשרות ביניהם נוצרה אך ורק לצורך הבאת הילד במשותף לעולם.
בכל מקרה חשוב ומומלץ לכסות ככל הניתן במסגרת ההסכם את כל הנקודות הרלוונטיות לנושא ההורות המשותפת ולאופן גידול הילד במהלך השנים, בהתאם לאופן התפתחותו וצרכיו.
בין היתר, מומלץ להתייחס לנקודות המפורטות להלן:
ליווי תהליך ההריון
תהליך ההריון כרוך בדרך כלל בביצוע קיום בדיקות גנטיות שונות ומעקב אחר אופן התפתחות העובר. לשם כך יש לדון בקיום הבדיקות הרלוונטיות, מימון עלויות הבדיקות, כיצד יש לנהוג במידה ומתגלים מומים בעובר וכד'.
יחד עם זאת יודגש כי גם אם מגיעים להסכמה הדדית בדבר הפסקת הריון עקב סיבה כלשהי, לא ניתן לאכוף אותה במידה והאשה מסרבת לכך בדיעבד. כלומר, לא ניתן לחייב אותה לבצע הפלה בניגוד לרצונה.
עוד יש לתת את הדעת על בחירת הרופא שיעקוב אחר ההריון, נוכחות הגבר במהלך בדיקות ההריון וכד'.
שם התינוק
בחירת שם התינוק הינה סוגיה שעלולה לעורר מחלוקות לא מעטות, וזאת כבר עם לידת התינוק. לפיכך, מומלץ למנוע זאת ולבחור מראש שם פרטי מוסכם לתינוק, במיוחד לאחר שכבר יודעים את מין העובר.
לגבי שם המשפחה, חוק השמות קובע כי ילד אשר הוריו אינם נשואים ישא את שם המשפחה של אמו, אלא אם כן הוסכם אחרת על ידי שני ההורים.
לפיכך, במידה ורוצים לחרוג מההסדר הקבוע בחוק, יש להחליט האם התינוק ישא את שם האב או את שמותיהם של שני ההורים יחדיו וכד'.
משמורת והסדרי ראיה
כשם שהורים גרושים נוהגים לקבוע ביניהם מי מהם יהיה ההורה המשמורן, ומה יהיו הסדרי הראיה של ההורה שאינו משמורן, כך גם יש לקבוע זאת במקרה של הורות משותפת ללא זוגיות / נישואין.
בד"כ מקובל שהילד יגדל אצל האם בשנותיו הראשונות, לאור חזקת הגיל הרך. בהמשך ניתן לקבוע כי הילד יגדל במשמורת משותפת אצל שני ההורים.
חשוב גם לקבוע את נושא המשמורת במידה ואחד מההורים נפטר חלילה.
בכל מקרה הסדרי הראיה צריכים להתייחס לימי חול, סופי שבוע, חגים, וחופשים, תוך גילוי התחשבות וגמישות הדדית בהתאם לאילוצים שמתעוררים לעתים.
מזונות
שוב, כשם שהורים גרושים דנים ביניהם בתשלום המזונות ובאופן חלוקת מימון ההוצאות הכרוכות בגידול הילד המשותף.
היקף התשלום מושפע בקביעה האם המדובר במשמורת יחידנית או משותפת, היכולות הכלכליות של כל אחד מההורים, צרכים מיוחדים של הילד, אם וככל שישנם כאלו וכד'.
כמו כן יש להתייחס לסכום התשלום, ולמועד התשלום ואופן ביצועו בפועל.
תשלום המזונות אמור להתייחס להוצאות שוטפות של גידול הילד, כגון מזון, דיור, לבוש, נושאי בריאות, וכן להוצאות חריגות, כגון טיפולים אורטודנטיים, חוגים, קייטנות, משקפיים וכד'.
חשוב לזכור כי הסכם ההורות מחייב ממועד עשייתו, אך לאחר לידת הילד יש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה, כדי לתת לו תוקף מחייב כשל פסק דין.
למרות שהדבר איננו מוסדר בחוק, לעתים בתי המשפט ייאשרו גם הסכם הורות שנערך לפני הכניסה להריון או לידת הילד, ובלבד שההסכם איננו נוגד את תקנת הציבור או עקרון טובת הילד.
כמו כן יש להיות מודעים לעובדה כי הסכם ההורות אשר קובע כי לא ישולמו מזונות, איננו חוסם את אפשרות הילד בעתיד לתבוע מזונות מאביו או מאמו, אולם אם ההסכם אושר בבית המשפט, תהיה לכך בדרך כלל חשיבות.
בנוסף, הקביעות המסוכמות הנוגעות לקביעת המשמורת, הסדרי הראיה, ותשלומי המזונות הינן קביעות שפתוחות לשינויים, במידה וחל שינוי נסיבות מהותי המצדיק זאת.
שינוי נסיבות מהותי אשר יכול להצדיק שינוי הסדרי ראיה, הינו כאשר ההורה המשמורן מבקש לעבור למקום מגורים אחר, אשר מרוחק בהרבה ממקום המגורים של ההורה שאינו משמורן.
השינוי המהותי לגבי תשלום המזונות צריך לרדת לשורשו של אחד מהמרכיבים הבאים: עצם החיוב במזונות, סכום החיוב, צרכי הילד, יכולת הבעל, יכולת האם, ורכושו של הילד.
דוגמא לשינוי מהותי בנסיבות אשר יצדיק הגדלת סכום מזונות הילדים הינה כאשר אירע שינוי קיצוני לרעה במצב הכנסותיה של האם, או שינוי קיצוני לטובה במצב הכנסותיו של האב.
בכל מקרה, בית המשפט יבחן את כל הנסיבות הספציפיות של המקרה, ויחליט בעניין בהתאם לעקרון העל של טובת הילד.
לחצו לקריאה נוספת: האותיות הקטנות של הסכם הגירושין... |